A fehérje az értékesebb tápanyag, mint a szénhidrát és a zsírok. Ezt már akkor tapasztalhatjuk, amikor csak az áraikat hasonlítjuk össze. Viszont sok bennük a közös. Mind szén, hidrogén és oxigénből épülnek fel. Akkor mi teszi különlegessé a fehérjéket?

Kizárólag a fehérjékben található nitrogén!

Miért olyan fontos kiemelni a nitrogént? Nagyon nagy szüksége van a szervezetnek, mégis nagyon nehéz hozzájutni. Az állatvilág és az emberek a levegőből, nem képesek felvenni a nitrogént.

Miért nem vagyunk képesek felvenni a levegőből a nitrogént? A levegőben a nitrogén gázban, a két hidrogén atom között hármas kötés van és ez nagyon erős, ezt nem tudjuk felbontani. Van egy enzim, ami ezt fel tudja bontani, de az az enzim oxigén jelenlétében, nem működik. Ebből kifolyólag kizárólag, táplálkozással lehet pótolni.

A gerinces szervezetek és a növények, nem képesek nitrogént előállítani. Amit feldolgoznak, azt mástól vették el. Fehérjét, kizárólag egyes talajlakó baktériumok (pl. Lucerna gyökerén a bíbor baktériumok) tudnak előállítani! Mint említettem a levegőben található nitrogénben, a hidrogén atomok kötése nagyon erős. A baktériumok viszont ki tudják zárni az oxigént, így képesek az enzimek segítségével nitrogént felvenni. Ezek után aminosavakba, majd fehérjékbe tudják beépíteni a nitrogént.

Összefoglalóan az összes fehérje, ami bennünk, illetve az állatokban megtalálható, azok a talajlakó baktériumoktól származnak. Amennyiben a komplett biológiai világot megfigyeljük, elenyésző százaléka áll ezekből a baktériumokból, viszont az egész “rendszer” fehérjéken alapul. Mindenki fehérjét fogyaszt, viszont nagyon kevesen foglalkoznak az előállításával.

A következő részben, a növényi fehérjeforrásokról írok. “Növényi fehérjeforrások, jók vagy rosszak?” címmel. (6. rész)


Tilos ezen kiadvány bármely részét sokszorosítani, információs rendszerben tárolni vagy sugározni bármely formában vagy módon az oldal tulajdonosával történt előzetes megállapodás nélkül.
Tilos továbbá terjeszteni másféle átírásban és tördelésben, mint amilyen formában kiadásra került! Kizárólag az oldal teljes tartalmára mutatva, link formájában osztható meg.


Fehérje molekula
Magy.: H: hidrogén, C: szén, O: oxigén, N:nitrogén, R: variálható oldallánc