Az izomfehérjék, amikor összehúzódnak valójában nem rövidülnek meg!

Kijelentésem magyarázataként egy hasonlattal szeretnék élni. Képzeljük el, hogy van a kezemben egy kötél, a másik végét erősen fogja valaki. Én elkezdem magam felé húzni a kötelet, és ezáltal közeledünk egymáshoz. A kötél nem lett rövidebb, csak mi indultunk el.

A képen látható actin (piros), az a kötél, a myosin (kék), a kéz ami húzza. Mindkettő kizárólag fehérjékből épül fel. A myosin 2nm (nanométer) képes elmozdulni. Előrenyúl, hozzákötődik az actin szállhoz, magához húzza és a folyamat kezdődik előröl.

Távolról úgy néz ki, hogy rövidül, de mégsem, hanem egymás közé becsúsznak (interpolálódnak) a szálak. Ezért van az, hogy ha megfeszítjük az izmainkat, akkor nagyobbak lesznek, mert ezek a szálak egymáshoz becsúsznak és akkor kipúposodnak.

A következő részben, a fehérjék egyediségéről írok. “A természetben, mitől teljesen egyediek a fehérjék?” címmel. (5. rész)


Tilos ezen kiadvány bármely részét sokszorosítani, információs rendszerben tárolni vagy sugározni bármely formában vagy módon az oldal tulajdonosával történt előzetes megállapodás nélkül.
Tilos továbbá terjeszteni másféle átírásban és tördelésben, mint amilyen formában kiadásra került! Kizárólag az oldal teljes tartalmára mutatva, link formájában osztható meg.