Hatásvadász címet választottam, de sajnos az állítás nagyon is igaz. Az előző részben vázoltam, hogy miért gondolom azt, hogy a gyerekek elhízása gyorsítópályára került. Ezzel párhuzamosan több olyan betegség is egyre gyakrabban már gyermekkorban megjelenik – szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, cukorbaj –, ami erre a korosztályra korábban nem volt jellemző.

Az úgynevezett 2-es típusú, tehát nem inzulinfüggő diabétesz hazánkban szerencsére még csak ritkán fordul elő gyermekeknél, azonban azzal, hogy az elmúlt 20-25 évben megkétszereződött az elhízott gyerekek aránya, sokaknál megjelent egy fokozott inzulintermelési készség, ami a későbbi cukorbetegség előszobája is lehet.

Szervezetükben elindult egy kóros anyagcsere-folyamat, amely azzal járhat, hogy fiatal felnőtt korukra egy magas vérnyomást, szív- és ­érrendszeri problémákat, cukorbetegséget is magába foglaló komplex kórkép alakul ki náluk, amit metabolikus szindrómának nevezünk.

A befejező részben, a fiatalkori elhízás problémájának megoldásáról írok. “Teszek az elhízottság ellen!” címmel. (4. rész)


Tilos ezen kiadvány bármely részét sokszorosítani, információs rendszerben tárolni vagy sugározni bármely formában vagy módon az oldal tulajdonosával történt előzetes megállapodás nélkül.
Tilos továbbá terjeszteni másféle átírásban és tördelésben, mint amilyen formában kiadásra került! Kizárólag az oldal teljes tartalmára mutatva, link formájában osztható meg.

Angol feliratozású kép, de jól látható rajta, hogy a gyermek testének minden szervrendszeréhez kapcsolható elhízás okozta negatív hatás