Az alábbi cikksorozatot vészjóslóként, figyelemfelkeltésnek szánom. Bízom benne, hogy eljut sok szülőhöz, serdülőhöz és időben foglalkoznak az esetlegesen már meglévő vagy lehetséges problémákkal!

Nem újdonság, egészen a huszas éveim elejéig kövér gyermek / felnőtt voltam. Az eddzvelem.hu főoldalán látható is rólam, egy “előtte-utána” kép. Vidéken felnőve nekem még nem adatott meg az a mérhetetlen nagy információs halmaz, amit ma az interneten elérhetünk. Milliónyi cikk segíti azt, akit ma a fogyókúra érdekli. Akkoriban még az osztályunkban csak 1-2 túlsúlyos gyermek volt, így eléggé “cikinek” számított kövérnek lenni. Ez a kiközösítés akkor egy gyerek számára akár komoly traumákat okozhatott, de mindenképp elindított benne valamilyen szinten vágyat az irányba, hogy “le kellene valahogy fogyni!”.

Ma ez a fenti helyzet drasztikusan megváltozott, holott csak 10-15 évről beszélünk.

A fenti képen látható, legfrissebb 2014-es OECD statiszikai adatok szerint Európában a magyarok a legelhízottabbak! A felnőttek 28 százaléka számít túlsúlyosnak, minden ötödik kisgyerek és minden negyedik kamasz elhízott!

Konkrétan mit jelent a túlsúlyos, vagy elhízott kifejezés?

Átlagos embereknél (nem élsportolóknál) egy viszonylag jól megbízható képletet használnak a testösszetétel meghatározására. Ezt BMI-nek (Body Mass Index) nevezik. A testtömegindexet úgy kapjuk meg, hogy a kilogrammban mért súlyunkat elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Pl. 80Kg / (1.86m x 1.86m) = 23 BMI

Az így kapott eredmény, ha 19 és 25 között van, akkor úgynevezett egészséges tartományban van. Se nem túl sovány, se nem túlsúlyos. A 25 és 30 közötti BMI túlsúlyt, a 30 fölötti érték pedig elhízást jelez. A 19 alatti érték alultápláltságra utal.

Sokan azt a hibát követik el, hogy a BMI alapján kijelentik, hisz az én gyermekem nem is tartozik a túlsúlyosak vagy az elhízottak kategóriájába. Igen, ez azért van, mert gyermekek esetében a képlet nem használható!

Számukra a percentilis táblázatot használják.

A 3%-osnál alacsonyabb percentilis értékek azt mutatják, hogy a gyermek fejlődése az azonos nemű és életkorú gyermekek között az alsó 3%-ba tartozik – vagyis jelentős a súlyhiánya. A 3 és 10% közötti értékek sovány gyermekre utalnak. 10 és 75% között megfelelő a gyermek tápláltsága, 75 és 90% között már túltáplált, 90% felett pedig egyértelműen túlsúlyos.

A következő részben, a fiatalkori elhízás drasztikus változásáró írok. “A fiatalkori elhízás gyorsítópályán!” címmel. (2. rész)


Tilos ezen kiadvány bármely részét sokszorosítani, információs rendszerben tárolni vagy sugározni bármely formában vagy módon az oldal tulajdonosával történt előzetes megállapodás nélkül.
Tilos továbbá terjeszteni másféle átírásban és tördelésben, mint amilyen formában kiadásra került! Kizárólag az oldal teljes tartalmára mutatva, link formájában osztható meg.