6. rész. A természetben, mitől teljesen egyediek a fehérjék?
A fehérje az értékesebb tápanyag, mint a szénhidrát és a zsírok. Ezt már akkor tapasztalhatjuk, amikor csak az áraikat hasonlítjuk össze. Viszont sok bennük a közös. Mind szén, hidrogén és oxigénből épülnek fel. Akkor [...]
5. rész. Az izom valójában nem rövidül meg!
Az izomfehérjék, amikor összehúzódnak valójában nem rövidülnek meg! Kijelentésem magyarázataként egy hasonlattal szeretnék élni. Képzeljük el, hogy van a kezemben egy kötél, a másik végét erősen fogja valaki. Én elkezdem magam felé húzni a [...]
4. rész. A fehérjék, mint vízumrendszer üzemeltetők
A sejtnek a magján vannak kis pórusok, ahol be lehet jutni a sejtmagba, és onnan ki is lehet jutni. Ezt egy “zsilip őrzi”, amit úgy hívnak, hogy Nukleáris pórus komplex (jobb oldali kép). Teljes [...]
3. rész. Hogyan mozognak a fehérjék?
Vannak olyan fehérjék, amelyek lépegetnek. Vannak olyan fehérjék, amelyek különböző pórusfehérjék és nyitnak-zárnak. Vannak olyan fehérjék, amelyek pumpálnak egyik irányba ionokat, vagy vissza megfordítva másik irányba. Vannak olyan fehérjék, amelyek össze tudnak húzódni. Pl. [...]
2. rész. Miből vannak a fehérjék?
A fehérjék, aminosavakból épülnek fel. A fehérjékben 20 féle aminosav található meg. Átlagosan egy fehérjében 480 aminosav van, tehát 480 a huszadikon (!) kombináció lehet. Ez egy akkora kombinációs lehetőség, hogy ha mindegyik fehérjéből [...]
1. rész. Mi a fehérje?
Ez egy több részes cikksorozat lesz a fehérjékről. Sokan nem is tudják, hogy mi az amit “fehérjének” hívunk? Igen, itt elsősorban, nem a húsokban, tejtermékekben, növényekben található fehérjére gondolok, azaz nem kizárólagosan. Emberi szervezetünkben [...]
Achieve Your Fitness Goals
Flexible membership packages to suit all levels of training to help achieve your fitness goals