Mozgássérülteknek ideális

Miért is gondolom, hogy mozgássérülteknek ideális? Sajnálatosan ők általában nagyon körülményesen tudnak nagy súlyokat mozgatni, és azt is a biztonság szempontjából erősen megkérdőjelezhetően.

Márpedig a klasszikus testépítés elveit követve, ahhoz hogy izomhipertrófiát (izomkeresztmetszet növekedést) tudjanak elérni, relatív nagy súlyokat kell megmozgatni. A KAATSU-val viszont ez egyáltalán nincs így!

Az eszközzel való edzés során a maximális egy ismétlésüknek (1RM) csak a 20%-val kell dolgozniuk. Mit jelent ez? Amennyiben 10 kg-os kézisúllyal tudna egyet karhajlítani (bicepszezés), akkor KAATSU-val csak 2 kg-ot kell használnia. A fejlődés közel azonos, sőt akár nagyobb fejlődést is lehet elérni, mint a szokványos nagysúlyos edzéssel.

A KAATSU használatához elegendő egy darab ép végtag. Azzal az egy végtagnak az edzésével az egész testre kiterjedő jótékony hatást lehet elérni.

Mik ezek a jótékony hatások? Esettanulmányok bizonyítják, hogy a KAATSU edzést követően átlagban legalább 9, de mértek már 290 szeres (!) természetes növekedési hormon növekedést a véráramban, a sima súlyzós edzéssel szemben. A hormon fokozza a lipolízist és a csontképződést, mely hozzájárulhat az elhízás és a különféle csontbetegségek – mint példáúl a csontritkulás – számának csökkenéséhez (Beekley és társai, 2005). Inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) termelésre stimulálja továbbá a májat is (Ave et al., 2005a), mely fokozza az endotél sejtek működését és az inzulin érzékenységet (fontos cukorbetegség esetén).